Nagy Jánosné falusi szállásadó

Szatymaz, II. körzet 2692

Tel:62/283-302

Postakocsi Csárda

Szatymaz, IV. körzet 130.

Tel:62/283-146

Lengyel Istvánné Dr.

falusi szállásadó

Szatymaz, Hámán Kató u. 50

Tel: 30/532-1709

Napfény EU Kft kemping

Szatymaz, IV. körzet 130.

Tel: 62/283-116

Kirándulási lehetőségek.

Nyitva tartás: egész évben

Férőhely: 30 db 2 + 2 személyes,

komfortos, téliesitett apartman házzal.

Fagyöngy vendégház

Szatymaz, I. körzet 92.

Eiler Lajosné

Szatymaz, I. körzet 39.

Telefon: 06 62-431-234

Férőhely: 4 szoba, 8 ágy (összkonfortos)

Família tanya vendégház

Szatymaz, I. körzet 51.

Kapcsolattartó: Németh Nándorné

Tel: 30/938-0989

Lovaglás, sétakocsikázás, horgászás, kirándulási lehetőségek, lovastábor szervezése heti váltással.

Nyitva tartás: egész évben

Férőhely:

- 4 szoba 10 ággyal /összkomfortos,

4 napraforgós/,

- 15 ágyas ifjúsági tábor.

Tenisz Klub Panzió

Szatymaz, II. körzet 136.

Tel: 30/2440-415

(TENISZPÁLYA, ÚSZÓMEDENCE)

Szabadidő Bt.

- gyalogos, kerékpáros, lovas programok

- vadászat, halászat

- úszómedence és teniszpálya biztosítása helyben

- túrák a Nemzeti Emlékparkba Ópusztaszerre, a Fehér-tóra, a Tisza-Maros szögbe,, a dorozsmai Sziksós tavak strandjaihoz, valamint látogatás egy helyi mezőgazdasági tanyamúzeumba

- egyéb kulturális lehetőségek biztosítása Szegeden

- önellátó sütés, főzés biztosítása konyhában és a szabadban egyaránt a birtokon

- helyi halászcsárdák specialitásainak biztosítása házhoz szállítással, vagy a csárdák látogatásával non-stop nyitva tartás mellett. 

SZATYMAZ

Bemutatkozás

Szatymaz község valamennyi lakója nevében tisztelettel és szeretettel köszöntöm Önt, aki megtisztelt bennünket községünk iránti érdeklődésével.

 

Biztos vagyok abban, hogy oldalunkat böngészve érdekes információk birtokába jut településünkről, és meggyőződik arról, hogy érdemes ellátogatni Szatymazra, akár a település természeti kincseit tartva szem előtt, akár a kínált kulturális és szórakoztató programok miatt.

 

A település Szegedtől 13 km-re helyezkedik el. Különleges, természet-földrajzilag két eltérő táj határán található. A két földrajzi egység határa a Szatymaz-Sándorfalva vonal, melytől északra  a Dorozsma-Majsai homokhát, délre pedig a Tisza vonalához tartozó egykori ártér található, amelynek legmélyebb pontja a Fehér-tó környéke.

A település magasabb, homokos területén az erre a vidékre oly jellemző szőlő és a Szatymazt híressé tevő gyümölcskultúra – főleg őszibarack – foglal el hatalmas területeket, míg a Fehértó irányába a terület síkká válik. A táj egyhangúságát a szatymazi-halom természetes magaslata ( a település temetője), a kanyargós, már feltöltődött Tisza-medrek és a Fehér-tó vize teszi változatossá.

 

A területen különleges értéket képvisel a Fehér-tó partvidéke, ahol megtalálhatók a homoki gyöpök, erdők, akácosok, szikes rétek és mocsarak. A terület ma a Pusztaszeri Tájvédelmi körzet tagjaként élvez védelmet. Madárvilága igen gazdag. A Korom szigeten – mely Közép-Európa legnépesebb madársziget – alakult ki az ország legnagyobb sirálytelepe, valamint Európa legnagyobb dankasirály telepe. Csak itt fészkel hazánkban a vérvörös csőrű és lábú, fekete fejű szerecsensirály. De megtalálhatók a halászcsérek, cankók, sárszalonkák, bíbicek, vadkacsák, tőkésrécék, kárókatonák, réti héják és réti sasok, kócsagok, gémek, szárcsák.

A községtől mintegy másfél km-re található az Enyingi szélmalom. Innen tovább haladva a nyárfás, akácos porták között mély fekvésű rétek élővilága is igen jelentős (szalakóta, kuvik, kisőrgébics).

 

A község temploma az 1900-as évek elején épült Szent István tiszteletére. A körülötte lévő őshonos fák között láthatók az I. és II. Világháborús Emlékművek. Az első világháborús emlékmű „zászlaját tisztelgésre emelő honvédot” ábrázol , Szalcsányi Gyula szegedi szobrászművész munkája, a második  világháborús emlékmű „fájdalmas anyát” ábrázol, mely a szatymazi születésű Gémes Katalin és férje Markolt Endre szobrászművészek alkotása.

Ezen a területen alakult ki a Népliget, mely szinte a mai napig egyik központi része a településnek.

A templom mögött, a József Attila utcában a Gazdasági Népiskola épülete látható, ma a Napköziotthonos óvoda működik benne.

 A település forgalmas útjai mentén, valamint iskoláknál, tíz helyen található feszület és kereszt, melyet a helyiek ma is gondoznak.

 

A mielőbbi találkozás reményében:                Dr. Kormányos László

                    polgármester

 

 

Gazdasági, statisztikai adatok

Lakosság: 4780 fő (2012. év)

 

Munkavégzésre alkalmas korúak száma: 3203 fő

 

Munkanélküliek száma: 244 fő (7,62%)

 

Területe: (53,72 km2)

 Külterület: 5196 Ha

 Belterület:   176 Ha

 

Belterületi lakóingatlanok száma: 1020db

Külterületi lakóingatlanok száma: 800 db

 

Közlekedési infrastruktúra:

 Belterületi utak hossza: 

 a.) aszfaltos: 6,76km

 b.) földesút: 5,54km

 

 Külterületi utak hossza: 

a.) aszfaltozott: 5,5km

b.) földesút: 161km

További utak: 

a.) M5 autópálya

b.) E5 számú főút

c.) 4525 jelű Zsombó – Sándorfalva összekötő út.

 

 Vasút: Budapest – Cegléd – Szeged vasútvonal

 

Szatymaz területén lévő vállalkozások száma: 757 fő

 

- Vállalkozók száma: 469 fő

- Őstermelők száma: 288 fő

 

 

Településtörténet

Szatymaz Szegedtől 12 km-re északnyugatra, a Fehér-tó szomszédságában helyezkedik el. A település megközelíthető az 5-ös úton, ill. mellette halad el az M5 autópálya. Vasúton a Budapest–Cegléd–Szeged-vasútvonalon érhető el.

Szatymaz és környéke a kora bronzkortól (Kr. e. 2500 - 1700) kezdve lakott vidék volt, amelyről a bronzkori, az avarkori, a honfoglalás idejéből származó, az Árpád-kori és újkori települések nyomairól árulkodó régészeti leletek tanúskodnak.

 

Szeged több tanyai kapitányságából, a várostól 16 km-re északnyugatra 1950-ben létesített tanyaközség. Neve török, más vélemény szerint kun családnévből származik. 1676-ban említik először írásos emlékekben: egy II. József korabeli térképen a Szeged- Kistelek közti postaállomás (lóváltó hely, ma a Postakocsi csárda működik benne) neveként szerepel.

A XVIII. század első felében szegedi lakosok foglaltak itt állattenyésztés céljából földeket és építettek szállásokat, amelyek később állandóan lakott tanyákká fejlődtek.

Később homokon szőlőt, majd szőlőhögyeket telepítettek. Elsőként jött létre az Ádokhegy, Neszűrjhegy és a Szűcsök hegye.

A Budapest - Szeged vasútvonal kiépítése után az 1880-as évektől a szatymazi szőlők a szegedi polgárcsaládok kedvelt nyaralóivá váltak. A mai település magja is ezt követően alakult ki és épült meg a templom 1902-ben helyi és Szeged városi közadakozásból.

Európa-hírű őszibarack-kultúráját néhány oltványokat honosító, nemesítő kisparaszt és tanyai tanító tevékenysége alapozta meg századunk elején. A Fehér-tó környéki szikes legelőkön kiterjedt juhtenyésztés folyt.

Ma a mezőgazdaságban dolgozók megélhetését elsősorban a szőlő- és gyümölcstermesztés, őszibarack, továbbá a fóliás zöldség- és virágtermelés biztosítja.

A belterület fejlődése főleg az őszibarack és a gyümölcstermesztésből származó jövedelmeknek köszönhetően az 1960-as évek elején vett nagy lendületet, amikor egész utcasorok alakultak ki, majd az 1980-as évektől Szeged városából történő kiköltözéssel folytatódott, és a rendszerváltást követő megtorpanás után napjainkban is folytatódik.

 

 

Testvértelepülési kapcsolatok

2000. májusa óta Szatymaz testvértelepülése az erdélyi Kibéd, amellyel az 1995-ben kezdődött kapcsolatfelvétel óta gazdag kulturális kapcsolatokat ápolunk. Javasoljuk az erdélybe látogatóknak, hogy keressék fel ezt a Marosvásárhelytől 50 km-re Korond, Szováta, Parajd környékén fekvő barátságos, vendégszerető falut.

A falu a Marosvásárhely-Szováta útvonalon, Sóvárad és Mákfalva között a Kis-Küküllő jobb partján fekszik. A Kis-Küküllő felső folyásánál itt nyílik kapu Nyugat felé, az egyre termékenyebb völgy irányába. Ez a hely tipikusan peremvidék. Kelet, Észak-Kelet irányába, alig pár kilométerre a havasi tájak szépsége gyönyörködtet, nyugatra az egyre szélesedő térség gabonatáblái örvendeztetnek és völgy lankáin a Kis-Küküllő menti bortermő szőlőskertek virulnak.

 

 

Turisztika

Nevezetességek: Szatymaz a Pusztaszeri Tájvédelmi körzethez tartozik, az országos Kék Túra alföldi szakasza halad át rajta. Az E 75-ös út mentén haladva láthatjuk a Szatymazi temetődombot, mely több ezer éves magaslata a tájnak, a mellette elhaladó úton közelíthető meg a Fehér-tó melletti nagy kilátó, ahol tavasztól július közepéig figyelhető meg a közeli "Korom szigeten" élő danka sirály költése. Közép-Európa egyik legnépesebb madárszigete ez.

E szigeten megtalálhatók szerecsen sirály, halász csérek, cankók, sárszalonkák, bíbicek, vadkacsák, tőkés récék, káró katonák, réti héják és rétisasok, kócsagok, gémek és szárcsák.

A falu középpontjától ÉNY-ra a Balástyát és Forráskutat összekötő út felé, mintegy másfél km-re, az Enyingi Szélmalom található, szinte eredeti állapotban. Tovább haladva a nyárfás akácos porták közötti mélyfekvésű rétek élővilága is igen jelentős, ahol a Dél-alföld egyik legsűrűbb szalakóta népességét és a fokozottan védett kuvikot, kisőrgébicset találhatjuk.

 

 

Az 1902-ben épült Római Katolikus templomot Szatymaz keleti kapujánál a Kossuth u. 2 alatt ősfákkal keretezett csendes ligetben láthatjuk. Itt megcsodálhatjuk az I. és II. Világháborús emlékműveket, és a "Fájdalmas Anya" című szobrot, Gémes Katalin szobrászművész, a község szülöttének alkotását.

A falu középpontjától ÉNY-ra Balástyát Forráskutat összekötő út felé, mintegy másfél km-re, az Enyingi Szélmalom található, szinte eredeti állapotban. Tovább haladva a nyárfás akácos porták közötti mélyfekvésű rétek élővilága is igen jelentős, ahol a Dél-alföld egyik legsűrűbb szalakóta népességét és a fokozottan védett kuvikot, kisőrgébicset találhatjuk.

 

Az 1880-as évektől a szatymazi szőlők a szegedi polgári családok kedvenc nyaralóivá váltak.  Ekkor épültek a patinás polgári villák, nyaralók, melyek egy része még ma is látható.

 

Lovaglási lehetőség a településtől délre elhelyezkedő, E5-ös út mentén fekvő Família tanyán van.

 

Minden év tavaszán megrendezésre kerülnek a Barackvirág mezőgazdasági szakmai napok.

 

Őszibarack fesztivál és Falunap minden év július második hétvégén kerül megrendezésre. Ezeken az ünnepeken, fesztiválokon  őszibarackból készült ínyencségek, helyi borok és fűszerpaprika kóstolására, vásárlására van lehetőség.

 

 

Tisza-völgyi bemutatóház

A Szeged környékén is jellemző Klebersberg-iskola stílusában épült ház az 1930-as évek végén épült. Egészen a kiállítóhellyé átalakításáig tanyai gazdaság volt. A bemutató hely kiállítása a szegedi Fehér-tó élővilágát, az Alsó Tisza menti táj változásait, a mai

Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet természeti értékeit, és Beretzk Péter, a Fehér-tó atyja munkásságát mutatja be. A házhoz tartozó egykori szántó beerdősíitésre került. A ház körüli kertben viszont hagyományos szőlő van. Az egykor kocsiszínként használt melléképületben kialakított foglalkoztatóban gyerekek számára szerveznek foglalkozásokat.

A kiállítás megtekintése mellett érdemes elsétálni Sirály tanösvényen, melynek egyik állomása a Beretzk kilátó. Innen a Fehér-tó madárvilágát és Korom-sziget sirálytelepét lehet jól megfigyelni. 

Előre bejelentkezett csoportok túravezetést is kérhetnek a Fehér-tói kiránduláshoz.

A Tisza-völgyi Bemutatóház megközelítése: az E 75. sz főúton, szatymazi körforgalmtól délre, 1km-re, a szatymazi temető mellett áll az épület, ahol parkoló is van.

Információ, bejelentkezés: KNP Ig. Szegedi Területi Iroda

Cím: 6724 Szeged, Föltámadás u. 29. Tel./Fax: 62/498-058

Látogatható: április 1. és november 15. között, kedd- péntek:10-15 óráig,

szombat: 10-12 óráig.

GPS koordináták:

keleti hosszúság 46.30379

északi szélesség 20.06541

 

 

Rendezvények

Képek a rendezvényekről

Január

- Kultúr7 (a magyar kultúra napja alkalmából szervezett kulturális programsorozat)

- 22-én Lackfi János előadása

- 25-én MásKép zenekar

- Hétköznapi esztétika –előadás- Szombathelyi Árpád

- Himnusz történeti kiállítás

 

Február

- Február 19. Hetesi Zsolt előadása Fenntartható Fejlődés és Erőforrások Kutatócsoport

- Onody Gyula –Koppány, Somogy hercege című könyv bemutatója

- Pályaválasztási alkalom-bemutató (a TÁMOP 3.2.3. pályázat keretében) a Tömörkény István Művészeti Szakközépiskolával.

 

Március

- Március 8. Nőnapi bál

- Március 9. Nőnapi Színház Szegedi Egyetemi Színház előadása

- Március 14. Március 15-i ünnepség

- Március 25. Szombathelyi Árpád Gencsháti fogócskafa című könyv bemutatója -könyvtár

- Március 27. Húsvéti meseszínház

- Március 28. Barackvirág Nap és pálinka verseny

- Március 29. Húsvéti családi nap (ajándékkészítés, húsvéti népi játékok és táncház)

 

Április

- Április 11. Irodalmi tábortűz

- Április 26. Mézes nap - könyvtárban

- Április 19-20. Ahol az emlékezés kezdődik Nemzetközi Nóta-találkozó Dankó Pista halálának 110. évfordulója alkalmából

- Pályaválasztási alkalom-bemutató (a TÁMOP 3.2.3. pályázat keretében)

 

Május

- Május 1. Nőegylettel közös szervezésben Majális

- Május 19. Madarak-fák napja - könyvtár (kiállítás, vetélkedő, terepgyakorlat)

- Május 25. Szomszédoló (Bordány, Szatymazon)

- Buszos Kirándulás (a TÁMOP 3.2.3. pályázat keretében)

- Május 31. Gyereknap - alsó- és felső tagozat

 

Június

- Június 24 Computer retro (régi számítógépek kiállítása, régi számítógépes játékok kipróbálása)

- Június 17-21. Nyári alkotó tábor (TÁMOP 3.2.3.)

 

Július

- Július 13-14 Őszibarack Fesztivál és Falunapok

 

Augusztus

- Rock nap

- Augusztus 20. Búcsú

 

Szeptember

- Szeptember 7. vagy 8. VI. Szatymazi Repülőnap   

- Szeptember 25. Népmese napja

- Szeptember 27. Színház (Deszki-deszka színház)

Október

- Október 5. Egyházmegyei Családi Nap

- Október 12. Szüreti Bál

- Október 14-15. Egészséghét       

- Október 19. Futafalu- futóverseny

- Október 25. Tökfesztivál

 

November

- November 9. Szomszédoló (Szatymaz, Bordányban)

- November 15. Bátki Fazekas Zoltán költő estje

- November 23. Meseszínház 

- TÁMOP 3.2.3. pályázat záró rendezvénye

 

December

- December 1-8-15-22 Kultúrparki Advent 

- December 14. Idősek Karácsonya

 

 

Szállás és vendéglátóhelyek

Szálláshelyek:

Vendéglátó helyek:

 

 

Kaktusz Pizzéria

Szatymaz, Jókai utca 60.

 

Rózsa Cukrászda

Szatymaz, Kossuth utca 73.

Tel:62/283-871

 

Lesz Vigasz Vendéglő

Szatymaz, Kossuth utca 34.

Tel:2/283-169

 

Oázis Söröző

Szatymaz, Hunyadi utca 9.

Tel:62/283-759

 

Faszamár

Szatymaz, Ady Endre utca 52.

 

Koccintó Ivó

Szatymaz, Ady Endre utca 20.

LEADER Fejlesztések

LEADER és UMVP III. tengelyes pályázatok:

 

Szatymazi Hagyományőrző Nap

2012. szeptember 1-jén került megrendezésre. A program keretében a LEADER Déli Napfény Közösség tagjai is részt vettek: hagyományőrző kórusaikkal, népi mesterekkel, néptáncosokkal. A programon gólyalábas színház, népzenekar és táncház, kézműves vásár, népi gyermekjátékok színesítették.

A programra nyert támogatás: 1,7 millió Ft

 

UMVP III. tengely pályázatai:

 

Központi park fejlesztése (Szatymaz községi önkormányzuat pályázata)

A projekt során a Faluház előtti tér került felújításra, fejlesztésre: Térburkolat, sétautak kialakítása, díszkivilágítás kiépítése és utcabútorok kihelyezésére került sor.

A projekt 22. millió Ft támogatásban részesült.

 

Templom kert fejlesztése (Szatymazi Római Katolikus Plébánia pályázata)

A projekt során a Szatymazi Római katolikus Plébánia templom kertje született újjá: térburkolat és sétautak kiépítése, díszkivilágítás kibővítése és utcabútorok elhelyezésével szépült meg a templomkert.

A projekt 7 millió Ft támogatásban részesült

 

Jelenleg négy szatymazi  LEADER projekt van megvalósítás alatt:

 

Turisztikai iroda Kialakítása (Fehértói Gazdaképző és Innovációs Alapítvány pályázata)

A projekt egy régi patinás iskolaépületben valósul meg. Melyből épület felújítási munkára és eszközbeszerzésre is sor kerül.

A projekt támogatási összege: 3,2 millió Ft

 

Civil Szolgáltató Központ fejlesztése Szatymazon (Fehértói Gazdaképző és Innovációs Alapítvány pályázata)

 

A projekt során tetőfelújítás és eszközbeszerzés valósul meg. A projekt befejeztével a civil szervezetek birtokukba vehetik a felújított épületrészt.

A projekt támogatási összege: 3,6 millió Ft

 

Szellemi és tárgyi értékeink megőrzése – Helytörténeti gyűjtemény kialakítása (Szatymazi Nőegylet pályázata)

A turisztikai iroda helyiségében kerül kialakításra Szatymaz helytörténeti emlékeinek kiállítására.

A projekt során épület felújítás és eszközbeszerzésre kerül sor. A projekt 4,2 millió Ft támogatásban részesül.

 

Információs táblák elhelyezése egységes arculat szerint (Szatymaz községi önkormányzuat pályázata)

A helyi lakosság és az ide látogatók tájékozódását segítendő információs és üdvözlő táblák kerülnek elhelyezésre egységes arculat szerint.

A támogatás összege: 4.1 millió Ft

 

 

Elérhetőségek

Civil szervezetek

Fehértói Gazdaképző és Innovációs Alapítvány - Szatymazi Teleház

Székhely: Szatymaz, II. körzet 115. - Teleház

Elnök: Dr. Somogyi György

Telefon: 62/283-184

 

Közművelődési és Családsegítő Egyesület

Székhely: Szatymaz, Dózsa Gy. u. 42 - Művelődési Ház

Elnök: Burkus Andrásné

Telefon: 62/583-520

 

Mi Óvodánk Alapítvány

Székhely: Szatymaz, József Attila u. 3. - Óvoda

Elnök: Kordásné Petrács Ágnes

Telefon: 62/283-389

 

Mozgáskorlátozottak Szatymazi Egyesülete

Székhely: Szatymaz, Dózsa Gy. u. 42 - Művelődési Ház

Elnök: Szilasi Tiborné

 

Nyugdíjas Egyesület

Székhely: Szatymaz, Dózsa Gy. u. 42 - Művelődési Ház

Elnök: Rácz István

Telefon: 62/583-520

 

 

 

 

Polgárőr Egyesület

Székhely: Szatymaz, Kossuth u. 30. - Polgármesteri Hivatal

Elnök: Minyó Zoltán

Telefon: 62/583-560

 

Sakkbarátok Köre

Székhely: Szatymaz, Dózsa Gy. u. 42 - Művelődési Ház

Elnök: Filep Miklós

Telefon: 62/583-520

 

Szatymazi Fiatalok Társasága Egyesület

Székhely: Szatymaz, Dózsa Gy. u. 42 - Művelődési Ház

Elnök: Kálmán János

Telefon: 62/583-520

 

Szatymaz Község Területén Élő Idős Emberek Gondozásáért Alapítvány

Székhely: Szatymaz, Kossuth u. 11. - Kapcsolat Alapszolgáltató Központ

Elnök: Barna Károlyné

Telefon: 62/583-560

 

Szatymazért Alapítvány - Tájékoztató

Székhely: Szatymaz, Kossuth u. 30. - Polgármesteri Hivatal

Elnök: Nagymihály Tünde

Telefon: 62/583-560

 

Szatymazi Gazdakör

Székhely: Szatymaz, Kossuth u. 30. - Polgármesteri Hivatal

Elnök: Dr. Somogyi György

Telefon: 62/283-184

 

Szatymazi Sportegyesület

Székhely: Szatymaz, Kossuth u. 30. - Polgármesteri Hivatal

Elnök: Szabó Ödön

Telefon: 62/583-560

 

Top Egyesület (Szabadidő És Tehetséges Fiatalokat Segítő Közhasznú Egyesület)

Székhely: 6763 Szatymaz, Ady Endre u.46.

Elnök: Kálmán Sándor

Adószám: 18464829-1-06.

Email: top@zug.hu

fel

Támogatóink:

A támogatási konstrukció végrehajtásáért felelős Irányító Hatóság: ÚMVP Irányító Hatósága, www.umvp.eu

A honlap információs tartalmáért felelős szervezet: Deszki Település-üzemeltetési Nonprofit Kft. 6772 Deszk, Móra u. 2.